Pon 20.11.2017

Palfinger PK 135.002 TEC7 – specijalista za teške terete i ekstra dohvate

Firma Palfinger – najveći proizvođač hidrauličnih kamionskih dizalica na svetu – predstavila je novi model dizalica TEC serije. Radi se o dizalici PK 135.002 TEC 7 koja nudi neverovantan odnos težine dizalice i njenih performansi. Dizalica može biti opremljena sa tri vrste dodatnog hidrauličnog nastavka (fly-jib) što joj omogućava dohvat i podizni moment usporediv sa Palfinger dizalicama čak i dve klase više. Novi model PK 135.002 je čak 2.000 kg lakši od svog starijeg brata PK 150.002 prvenstveno zbog novog P-Profila koji čini dizalicu lakšom, a istovremeno nudi 35% bolje performanse u kombinaciji s fly-jib-om.

Dizalica je multinamenska i odlično se snalazi kako kod podizanja teških tereta, preciznih manipulacija tereta, kod poslova gde je potreban ekstra dohvat, tako i  kod poslova manipulacije kontejnerima i poslovima krovnih montaža.

Palfinger dizalica PK 135.002 TEC7 se može montirati na 4-osovinca bruto mase 32t na kojem ostaje 2500-3.000 kg korisne nosivosti ili na  5-osovinca bruto mase 40t na kojem ostaje cca 8.000 kg korisne nosivosti. Za te kamione nisu potrebne dozvole za specijalni transport.

Dizalica ima inovativne Palfinger opcije koje se „kriju“ pod skraćenicama MEXT, TOOL i WEIGHT. MEXT opcija omogućava da se upotreba jednog ili dva mehanička produžetka prati senzorima pa se njihov rad može integrisati u sistem osiguranja protiv preopterećenja. TOOL opcija nudi multifunkcionalni adapter (MFA) za spajanje dodatnih alata. WEIGH opcija omogućava operateru da meri težinu tereta koji podiže. Osim tih novih opcija operator kod dizalice PK 135.002 TEC7 može koristiti i postojeće već dobro testirane Palfinger opcije kao što su P-Fold, DPS-C i HPSC-Plus GEOM. Opcija P-Fold nudi operatoru sklapanje i rasklapanje dizalice putem jedne komande. DPS-C opcija strahovito povećava snagu podizanja tereta na fly-jibu uzimajući u obzir težinu tereta i težinu kamiona s teretom. HPSC-Plus GEOM omogućava sličan efekt pri čemo uzima u obzir težinu tereta i poziciju izvučenih stabilizatora. Operator može dizalicom podići puno teži teret  kada stabilizatori nisu maksimalno izvučeni jer mu sistem HPSC-Plus GEOM to omogućava uzimajući u obzir težinu tereta i poziciju izvučenih stabilizatora.

Svoju premijeru dizalica je doživela na sajmu Transport Swiss koji se održava u Bernu u periodu 16.-19.11.2017. i na sajmu Solutrans u Lyonu 25.11.2017.